Çocuk Diş Yer Tutucular ve Çocuk Diş Protezleri
Erken dönemde kaybedilen dişlerden geriye kalan diş boşluklarına komşu dişlerin kayması sonucu yer darlıkları ve diş düzeninde bozulmalarla beraber çenede asimetri yaratacak durumlar oluşabilmektedir. Diş çekiminden başka seçeneğin kalmadığı durumlarda diş çekimi sonrası kalan diş boşluğu mesafesinin, alttan gelecek olan diş ağız içine gelmeye hazır olana kadar, korunması gerekmektedir. Böyle durumlarda sabit veya hareketli olmak üzere iki çeşit yer tutucu uygulaması yapılması gerekmektedir.
Diş çekimi yarasının iyileşmesini takiben ölçü alınması ve laboratuvarda yer tutucunun hazırlanmasını takiben hastaya teslim edilmesini içeren iki kısa seans şeklinde gerçekleşmektedir. Sabit yer tutucular dişe yapışık mekanizmalar olarak tasarlanırlar ve kalıcı diş gelene kadar ağızda komşu dişe yapışık şekilde muhafaza edilirler. Gerektiği zaman yapışık olduğu dişten çıkarabilmek adına geçici bir yapıştırma maddesi ile yapıştırıldığı için hastanın yer tutucu telin olduğu bölgede yapışkan gıda tüketimi yapmaması gerekir. Hareketli yer tutucular ise çocuğun kendisinin takıp çıkaracağı kolaylıkta damaklık şeklinde tasarlanır ve genel olarak gün içinde uyku da dahil olmak üzere 12-16 saat takılması gerekmektedir. Yemek yerken çıkarılırlar, dişler fırçalandıktan sonra tekrar takılmaları gerekmektedir.
Bazı sendromlar da veya genetik hastalıklarda çoklu diş eksiklikleri olduğunda veya kaza/yaralanma sonucu diş eksiklikleri olduğunda çocuklara özgü yöntemlerle dişli hareketli protezler yapılarak eksik dişlerin yarattığı estetik ve fonksiyon bozukluklarına çözüm sunulabilmektedir. Çocuğun büyüme ve gelişim dönemine göre farklı tedavi alternatifleri değerlendirilmelidir.