Çocuklarda düşme, çarpma, spor esnasında veya aktivite (bisiklet, scooter, vb.) esnasında gerçekleşen kazalar sonucunda özellikle üst ön dişleri etkileyen yaralanmalara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu yaralanmalar dişin bulunduğu dişeti ve kemik yuvasında hafif bir sarsılmaya uğramasından dişin kırılma, kemikte kırık veya dişin yerinden çıkmasına kadar değişen şiddette gerçekleşebilmektedir. Travma olarak isimlendirilen bu gibi durumlarda çocuğun yaşına, dişin kök gelişiminin seviyesine, travmadan sonra ne kadar zaman geçtiğine, kazanın gerçekleştiği ortama kadar birçok kriter değerlendirilmeli ve uzun dönemde en başarılı olacak tedavi alternatifi seçilmelidir.
Genellikle kazanın şokuyla ağız dışına veya kanamalı olan bölgeye odaklanılarak kazanın olduğu ortamda ağız ve diş muayenesi atlanmaktadır. Ancak dişte kırılmaların olduğu veya dişin yerinden
çıktığı şiddetli travmalarda diş parçasının veya dişin kendisinin bulunması halinde yapılacak ola tedavinin başarısı artmaktadır. Bu noktada önemli bir bilgi olarak bulunan diş parçasının veya yerinden çıkan dişin eğer mümkünse en hızlı şekilde sade pastörize bir süt içine veya su içine konularak en yakın çocuk diş hekimine gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Travmalardan sonra dişte ağrı, renk değişikliği, dişetinde kızarıklık veya kanama, dişin kök bölgesinde röntgende enfeksiyon bölgesi tespit edilebilmektedir. Bu nedenle travma sonrasında rutin takip altında kalmak önemlidir.