Genel COVID 19 Salgınında Diş Tedavisi
COVID-19 salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütünün halk sağlığı açısından ilan ettiği acil durum meslek çalışanları olarak biz diş hekimlerinin yanı sıra hastalarımızı da bireysel olarak etkileyen bir dizi önlemi beraberinde getirmiştir. Sosyal mesafe kurallarına uymanız, çok gerekmedikçe dışarı çıkmamanız ve kendinizi izole etmeniz gerektiği şu günlerde diş hekimleri olarak bizlerin de birtakım önerileri bulunmaktadır.
Öncelikle Dünya Sağlık Örgütünün ilan ettiği pandemi durumu ortadan kalkana kadar acil olmayan diş tedavileri ertelenmelidir. Bu sayede sağlıklı kişilerin enfeksiyon kapması veya hastalıklı olanların virüsü bulaştırma riski en aza indirilmektedir. Ancak bizler diş hekimleri olarak, kliniklerde acil olan durumlarda müdahale edebilmek için gerekli tüm koruyucu önlemleri alarak yine de görev başındayız.
Acil diş tedavisi gerektiren durumlarda (şiddetli diş ağrısı, cerrahi işlem kaynaklı durdurulamayan kanama; beslenmeyi ciddi şekilde etkileyen durumlar); hastalar arasında viral enfeksiyon geçişini engellemek amacıyla kliniklerde alınacak önlemler bilimsel kurallara uygun bir şekilde basamak basamak detaylı bir şekilde açıklanmıştır (http://www.tdb.org.tr/icerik_goster.php?Id=3422). Önlemler ve dezenfeksiyon işlemleri hasta tedaviye alınmadan önce başlamaktadır ve tedavi esnasında da devam ettirilmektedir.
Diş çürüklerinin genel sağlık ve bağışıklık sistemini düzgün çalışması üzerine direkt etkileri bilim dünyası tarafından kabul edilen bir gerçekliktir. Diş çürüklerinin içerdiği bakteri sayısı ve çeşitliliği nedeniyle bağışıklık sisteminde bir savunma yanıtı oluşturduğu bilinmektedir. Dolayısıyla Enfeksiyonun giriş kapısı olarak düşünülen ağız bölgesinin temiz tutulması çok önemlidir.
Evde uzun süre geçirmeyi gerektiren bu günlerde sık aralıklarla yapılan beslenme, alınan gıda türlerinin karbonhidrat ağırlıklı olması nedeniyle diş çürükleri oluşabilir veya var olan çürükler derinleşerek ağrıya veya daha ileri enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu yüzden gıdaların dişin üzerinde kalma sürelerini olabildiğince azaltmak için dişlerin düzenli fırçalanması gerektiği unutulmamalıdır. Özellikle uzmanların vitamin içerikleri nedeniyle önerdikleri meyvelerin tüketiminden sonra da şeker içerikleri nedeniyle çürüğe neden olabileceği unutulmamalı ve tükettikten sonra dişlerin fırçalanması gerekmektedir.
6 yaş ve üzeri hasta grubunda dişler fırçalandıktan sonra her gün en azından bir kere ağız gargaraları kullanılarak ağız ve dişlerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Bol sıvı tüketmenin, ağız içi temizliğin mekanik olarak sağlanmasının yanısıra tükürük miktarına yapacağı olumlu etki düşünüldüğünde çürük önleyici etkisi bulunmaktadır.
‘Olası’ veya ‘onaylanmış’ hastalık durumu olan ve evlerde takip edilme kararı verilen durumlardaki bireylerin hastalık döneminde kullandığı diş fırçalarının iyileştikten sonra mutlaka değiştirilmesi yenilenmesi gerekmektedir. Yoksa enfeksiyonun tekrar geçirilmesine veya bulaştırılmasına neden olunur. Evdeki diğer bireylerin kullandığı diş fırçalarından muhakkak izole bir alanda muhafaza edilmelidirler.