Blog

Çocuk Diş Süt Dişleri Neden Tedavi Edilmelidir?

Çayyolu Çocuk Dişçi

Süt dişleri geçici dişler, nasıl olsa kalıcı dişler çıkacak düşüncesiyle süt dişlerini tedavi ettirmemek çocukta fiziksel ve psikolojik birçok sıkıntıya davetiye çıkarmaktadır. Estetik olarak bütünlüğü
sağlayarak gülme hattını tamamlayan ve özgüveni sağlayan, çiğneme ve ısırma fonksiyonları olan, konuşmayı kolaylaştıran, çenelerin büyüme ve gelişimine katkıda bulunan ve kalıcı dişlerin doğru düzende yerleşmesi için rehberlik yapma görevleri bulunmaktadır. Süt dişleri çoğunlukla 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanan 10-11 yaşlara kadar ağızda kalması gereken dişlerdir.

Süt dişlerinin herhangi bir nedenle çürümesi sonucu diş mine dokusunda kayıplar meydana gelmesi sebebiyle dişin hacimsel olarak küçülmesiyle sonuçlanmaktadır. Çürük nedeniyle oluşan boşluklara yandaki komşu dişlerin kayması sonucu normalde var olması gereken mesafeler daralmakta, zaten hacim olarak daha büyük gelecek olan dişler bu boşluklara sığamayıp çapraşık olarak dizilmektedirler. Dolayısıyla süt dişlerinde çürük oluşumu ileri yaşlarda çapraşıklığa neden olarak daha maliyetli ve uzun süre gerektiren tel tedavisi gereksinimlerine yol açmaktadır.

Küçük yaşlarda görülen diş çürüklerinin süt dişlerine özgü durumlar nedeniyle daha hızlı ilerlemesi sonucu çok detaylı diş tedavisi planlamaları gerektirmektedir. Böyle durumlarda küçük yaş grupları normal iletişim becerileri nedeniyle tedaviye uyum gösterememekte ve sedasyon ve genel anestezi gibi işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Rutin muayene ve kontrol işlemlerine karşılık küçük yaşta yaşanılan bu tipteki deneyimler ileride psikolojik olarak da çocuğu etkilemektedir.

Süt dişlerinde çürüğün çok hızlı ilerlemesi sebebiyle çoğu zaman diş çekimi dışında alternatif olamamaktadır. Enfeksiyonun/absenin eşlik etmesi sebebiyle ilaç kullanımı gereklilğinin yanısıra
çocuklardaki anatomik boşlukların çok yakın komşuluğu sebebiyle ufak enfeksiyonların bile genel sağlığı etkileyebilecek yaygın hale gelebileceği unutulmamalıdır. Süt dişleri köksüz olduğundan çekimleri çok kolay olduğu ve uyuşturulmadan çekilebileceği düşüncesi de yanılgıdan ibarettir. Zira eğer alttan gelen kalıcı dişin ağız içine gelmesine çok zaman varsa, süt dişi kökü erimediğinden çekimleri için lokal anestezi yapmak gerekir. Dişin çekimi işlemi de özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar için hoş olmayan deneyimler yaşatmakta çoğu zaman uyutularak yapılması gerekmektedir. Erken dönemde kaybedilen dişlerden geriye kalan diş boşluklarına komşu dişlerin kayması sonucu yer darlıkları ve diş düzeninde bozulmalarla beraber çenede asimetri yaratacak durumlar oluşabilmektedir. Bu nedenlerle düzenli diş hekimi kontrolü ile dişler bahsedilen aşamaya gelmeden gerekli tedavi alternatiflerinin uygulanması önerilmektedir.