Çocuk Diş Bebeklerde Ağız Bakımı ve Dişlenme Önerileri
Ağız bakımı
Bebeklerde de ilk diş çıktıktan sonra her beslenmenin ardından dişler ve dilin üzeri parmağa sarılan nemli bir gazlı bezle silinmelidir. Pediatristler de her beslenmeden sonra dişler çıkmamış olsa bile bakteriyel çoğalmanın oluşmaması için diş etlerinin temizlenmesini önermektedirler. Nadir de olsa yenidoğan bebeklerde ağız içinde dişin ağız çine gelmiş olduğu veya ilk 1 ay içinde diş çıkması durumlarıyla karşılaşılabilmektedir. bu durum bebeğin emzirilmesini zorlaştırabilmektedir. Ayrıca yeni gelen diş dişetine çok iyi tutunamadığından sallanabilmekte ve bebeğin yutması ihtimali doğmaktadır. Pediatrist ve pedodontistlerin beraber kararı sonucunda bu dişlerin çoğunlukla çekilmesi tercih edilmektedir ancak çekim zamanlamasına doğru karar verebilmek amacıyla bebeğin kan pıhtılaşma değerleri gözetilmelidir.
Dişlenme önerileri
Bebeklerde dişlenme sırasında en yaygın görülen semptomlar tükürük akışının artması, ısırma, huzursuzluk, beslenmede problemler, döküntüler, gece uyanmaları şeklinde görülmektedir. Dişlerin geleceği bölgelerde ağız içinde kızarıklık ve mavi-mor renk değişikliklerine sıklıkla rastlanmaktadır. Bu bölgelere soğuk nemli bir bezle veya diş kaşıyıcı ürünleri soğutarak kullanmak suretiyle masaj yapılarak rahatlama sağlanmalıdır. 10-15 gün içinde geçmeyen semptomlarda bir çocuk diş hekimine başvurmak gerekmektedir.
Ağrı ve kaşıntı hissi nedeniyle dişetlerine bastırmak veya dişetlerini kaşımak amaçlı parmaklarını sırma veya herhangi bir cismi ağzına götürme sıklıkla gözlenebilir. Sık sık elini ağzına götürmesi veya ağzına götürdüğü diğer cisimler sebebiyle bakteriyel veya viral olarak enfekte olduğunda ateşle birlikte seyreden bir tablo oluşabilir. Eğer ateş çok yükselirse bir pediatristin de görüşünü alarak ilaç kullanımı gerekebilmektedir.
Tükürük akışında artış sebebiyle ağız ve dudak çevresindeki alanların sürekli ıslak kalması sebebiyle kızarıklıklar veya döküntüler oluşabilmektedir. Bu bölgelerin temiz yumuşak bir bezle/pamukla silinmesi ve kuru tutulması gerekmektedir.
Dişin çıkacağı bölgede ve dişetlerinde ağrı sebebiyle beslenmede problemler yaşanabilir. Piyasada bulunabilen dişlenme jelleri ile beslenme öncesinde hafif masaj hareketleri ile bölgenin rahatlaması sağlanarak beslenmesi kolaylaştırılabilir. Uzun süren yetersiz beslenme dönemleri sebebiyle bağışıklık düşebilir ve ikincil olarak başka çocukluk hastalıkları eşlik edebilir.
Daha şiddetli düzeyde görülen semptomlarda bir çocuk diş hekiminin önerisi ile antihistaminikler, ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar gibi medikal yöntemlere de başvurulabilir. Ankara Çayyolu ve Çukurambar da bulunan 2 kliniğimiz ile sizlere Bebeklikten, Çocukluğa kadar Uzman Çocuk Diş Hekimi Sezgi Şenol hizmet vermektedir.